" />
Bahçe Sulaması Nasıl Yapılır?

Bahçe Sulaması Nasıl Yapılır?

Bahçe sulama yöntemleri artıları ve eksileri ile birlikte ilgililere seçenekler halinde sunulmaktadır. En çok tercih edilen yöntemlerin başında damla sulama geliyor. Bahçenin büyüklüğüne ve içerisinde yetiştirilen bitki - çiçek türlerine göre sulama çeşitleri arasında tercih yapılabilir. Bazı sulama teknikleri çok kapsamlı ve detaylı iken bazıları ise sadece ekonomik gerekçelerden dolayı tercih edilmektedir.

Bahçe Sulaması Nasıl Yapılır?

Damla Sulama Tekniği ve Özellikleri

Sulama sistemleri içerisinde en yavaşı ama en kapsamlısı olanı damla sulama yöntemidir. Özellikle nadir yetişen ya da zor şartlar altında büyüyen bitkilerin köklerine doğru sabit bir hızla sulama gerçekleştirilir. Eğer tüm ayarlar hassas bir şekilde yapılırsa istenmeyen su kayıplarının önüne geçmek mümkündür. Özellikle sistemli bir şekilde nozul da kullanılarak sulama gerçekleşirse yüzde elliye varan su tasarrufu yapılabilir.
Kum ya da kil faktörünün çok fazla gözlemlendiği toprak yapılarında da istenen başarılı sonuçlara ulaşmak mümkündür. Kullanılan düşük basınç yöntemi sayesinde en ufak bitkiden en büyüğüne kadar tüm bitkilerin ihtiyacı kadar su almaları sağlanmaktadır. Günümüzde hem Türkiye'de hem de dünya çapında bahçe işleriyle uğraşanların büyük çoğunlukla tercih ettiği yöntem olarak biliniyor.

Bir Diğer Seçenek: Yağmurlama Sistemi

En popüler bahçe sulama yöntemlerinden biri yağmurlama sistemi adı ile biliniyor ve sıklıkla uygulanıyor. Sadece çiçek ve bitki sulanmasında değil aynı zamanda çalılıkların ve çimlerin sulanmasında da bu popüler yöntem tatbik edilmektedir. Nozul ve özel geliştirilmiş sprink gereçleri vasıtasıyla söz konusu sulamalar çok hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştiriliyor. Özellikle kamuya açık çimlerde, bahçelerde ve diğer alanlarda bu hızlı teknik tercih edilmektedir. Püskürtme yöntemi adıyla bilinen yağmurlama sisteminde rotor kafaları adı verilen özel cihazlar da kullanılıyor.
Salma Sulama Yöntemi
Özel üretim olan hortumlarla gerçekleştirilen salma sulama yöntemi bir diğer seçeneği oluşturmaktadır. Özellikle büyük hacimli bahçelerde zaman ve enerji tasarrufu sağlamak için kullanılıyor. Halk arasında vahşi sulama adıyla da bilinen salma sulama tarım arazilerinde de sıklıkla tercih edilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta eğimin ayarlanmasıdır. Eğim az ya da çok olursa toprağın tamamı sulanamaz.

Karık Usulü Sulama
 
Son seçenekler arasında karık usülü sulama gelmektedir. Sulama başlatılmadan önce bahçenin muhtelif yerlerinde kanallar açılır. Kanallar sulamanın çok daha hızlı ve verimli bir şekilde yapılmasını olanaklı hale getirmektedir. Drenaj kanalı ile birlikte karık usülü sulama hem son derece güvenli hem de hızlı bir yöntem olarak tercih edilmektedir. Ancak su sarfiyatı açısından salma sulama ile beraber kötü bir sulama yöntemidir. Daha çok geniş bir bahçeniz ve bol sulama gerektiren bitkileriniz varsa uygundur. Bu sulama tipine uygun olmayan bitkileriniz varsa aşırı sulama ile çürüme yapma olasılığı artacaktır.

PAYLAŞ :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.