" />
Sıralama seçin
1 2 3
%10indirim
 - Havuz Kimyasal Paketi 4, Havuz Bakım Paketi
Toplam 68 ürün görüntüleniyor.
1 2 3

Havuz Kimyasalları

Bir havuzda havuzun suyunu dengede tutabilmek için su tahlillerine bağlı olarak kimyasal bazı ilaveler gerekir. Bunlara havuz kimyasalı denir. Bu denge hijyen ve suyun berrak olması açısından oldukça önemlidir. Bu kimyasalların ve havuzun değerlendirmesi için Sağlık Bakanlığı'nca belirlenmiş parametreler ölçütünde havuz suyunun kimyasal testleri yapılır. Bu testlerin ne sıklıkta yapılacağı ya da hangi testlerin uygulanacağı yine Sağlık Bakanlığı genelgesinde belirtilmiştir. Yapılan bu testler sonucuna göre gerekli kimyasal ilaveler yapılır. Kullanılacak kimyasallarının Sağlık Bakanlığı onaylı olması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Bu yüzden gerekli olan kimyasallar satın alınacağı zaman satıcıdan kimyasalın uygunluk belgesi mutlaka alınmalıdır. Havuzda kullanılması gereken kimyasallar şöyle sıralanabilir:

Dezenfektan, yosun önleyici, çöktürücü, kireç önleyici, test kitleri, pH düzenleyici, kimyasal madde bidonları, tuz, kışlık bakım ürünleri. Liner havuzlarda kimyasallar kullanılmadan önce içinde bol su bulunan bir kapta eritildikten sonra havuza atılmalıdır. Tablet ya da toz halinde atılacak olursa havuz kaplaması çok ciddi hasar görüp renk atabilir. Havuz kimyasalları karanlık, serin, kuru ve çocukların ulaşamayacağı bir ortamda saklanmalıdır. Kimyasallar kullanılırken asla birbirleriyle karıştırılmamalıdır. Kimyasal kullanılmadan önce bol su olan bir kapta ölçüye göre koyarak karıştırılır ve bu uygulamada kaba ilk önce su konmalıdır. Uygulama sırasında mutlaka eldiven, önlük, tulum vs giyilmelidir ve çıkan gazı solumamak gerekir. Uygulamalar arasında mutlaka en az 2 saat gibi bir zaman farkı olmalıdır. Havuz kimyasalları kullanılırken orijinal kutularında yazan kullanma talimatı mutlaka uygulanmalıdır.

Havuz Kimyasalları Hakkında Bilmeniz Gerekenler Temeller

Bir havuz yaptırmaya ilk karar verdiğinizde, sahip olacağınız eğlenceyi düşünürsünüz: havuz partileri, çocukların eğlenmesi, sabahları yüzme turları. Ne yazık ki, havuzunuzu bir kez suyla doldurduğunuzda, öylece ayarlayıp unutamazsınız. Havuz bakımı, havuz kimyasalları hakkında yoğun bilgiyi de gerektiren periyodik ve özenli yapılması gereken iş listelerinden oluştur.

Neden Havuz Kimyasallarını Kullanmanız Gerekir?

Kısa cevap havuzunuzu ertesi hafta kullanmaya devam etmek için dahi havuz kimyasallarını kullanmak zorunda oluşunuzdur. Hangi havuz filtresini tercih ederseniz edin, havuz filtreleri belli mikron ölçüsünden sonra olan organik veya inorganik bileşenleri süzemez ve filtreleyemez. Bu bileşenler suyun içinde birikir. Bunlar yüzücülerin ter, yağ gibi organik kalıntıları da olabilir, su da doğal olarak üremeye yatkın yosunlar veya mantar, bakteri veya virüs gibi mikroplar da olabilir. Tüm bu filtrelerin arındıramadığı bileşenlerini , yüzme havuzları söz konusu ise insan sağlığına, süs havuzları söz konusu ise süs havuzunda yetişmesi beklenen hayvan ve bitki sağlığına zarar vermeyecek seviyede tutmak havuz kimyasallarının ilk görevidir. Havuz kimyasallarından beklenen bir diğer görev ise ister yüzme ister süs havuzları olsun suyu mutlak bir berrak görüntüde kalmasına yardımcı olmalarıdır. Havuz kimyasallarının bir diğer büyük görevi ise havuzunuzun ömrünü uzatmaktır. Havuz suyu içindeki mineral, organik ve inorganik bileşenler, havuzun derzlerine, duvarlarına ve havuz suyu ile temas eden tüm metal aksamlara zarar verme eğilimindedir. Havuz kimyasallarının doğru kullanımı ile havuz ekipmanlarınızın ömrü de en iki kat uzayacaktır.  

Havuz Kimyasalları Nasıl Çalışır?

Havuzlar yosun birikimine ve tüm yüzücülerin kimyasallarından ve cilt hücrelerinden kirlenmeye eğilimlidir. Ayrıca çevreden gelen döküntüler ve diğer doğal kirleticiler de suyu bulanıklaştırabilir. Herhangi bir kimyasal önlem alınmaz ise içinde yüzülemeyen, virüs, bakteri istilasına uğramış bir ortam olurlar. İstediğiniz son şey, keyifli bir dalış yaptığınız suyun çok kirli olduğunu ve hatta sizi, arkadaşlarınızı veya ailenizi hasta edebileceğini anlamaktır.

Özellikle ilk kez havuz sahibi iseniz havuz kimyasallarınızın mükemmel şekilde dengelendiğinden emin olmak için kimya diplomasına ihtiyacınız varmış gibi hissedebilirsiniz. Ama elbette bu yersiz bir korkudur. Havuzunuzun her zaman temiz, güvenli ve iyi vakit geçirmeye hazır olduğundan emin olmak sandığınız kadar zor değildir. Havuz kimyasalları ve bakımının temellerini anladıktan sonra, özellikle yardımcı olacak akıllı bir su izleme sisteminiz varsa, havuzunuzun dengeli ve yüzebilir olduğundan emin olmak daha kolay ve daha az zaman alır.

Havuz kimyasallarınızı sık sık kontrol etmeniz ve düzenli bakım yapmanız önemlidir. Neden?

Bir: Siz ve yüzücüleriniz için sağlık sorunları yaratabilecek yosun (alg) patlamaları veya bakteriyel enfeksiyonlar gibi uzun vadeli sorunlarınız olmaz.

İki: Havuzunuzu boşaltmayı ve yeniden doldurmayı gerektirebilecek sorunlardan ve hatta pahalı olan ve havuzunuzu uzun süre hizmet dışı bırakacak daha ciddi onarımlardan kurtulursunuz.

Üç: Havuzunuz her zaman her an yüzmeye, dalmaya hazır olacak ve tüm havuzun keyfini çıkarmanızı bekliyor olacaktır.

İzlemeniz ve ayarlamanız gereken temel kimyasallar şunlardır:

  • Havuz Dezenfektanları: Sıvı Klor, Tablet Klor, Granül Klor, Toz Klor
  • Yosun öldürücüler
  • pH Dengeleyiciler
  • Alkalinite Dengeleyiciler
  • Sertlik Dengeleyiciler
  • Havuz Şoku

Endişelenmeyin! Yönetilmesi çok fazla gibi görünebilir ancak havuzunuzun kimyasal dengesini takip etmek günden güne daha kolay hale gelecektir.

Havuz Dezenfektanları Nelerdir ve Neden Onlara İhtiyacınız Var?

Havuz Dezenfektanları Ne İşe Yarar?

Havuz dezenfektanları, havuzunuzdaki bakteri, virüs, alg ve diğer doğal kirleticilerle birleşerek onları etkisiz hale getirir (yok eder). En popüler iki havuz dezenfektanı klordur. Dezenfektanlar en önemli havuz kimyasalıdır. Ancak havuzunuzdaki diğer tüm seviyeler;  alkali, pH ve kalsiyum sertliği değerleri dengelendiğinde en iyi şekilde çalıştıklarını bilmek önemlidir.

Havuz Kloru Nedir?

Klor, bakteri ve virüslere yapışarak ve kimyasal profillerini değiştirerek nötralize eder. Bu gerçekleştiğinde, klor artık etkili olmaz, ancak kirleticiler gider. Havuz klorları toz, sıvı, tablet ve granül halde kullanılırlar.

Granül klor, havuza bırakabileceğiniz granül bir formda gelir. Havuzunuza granül klor eklediğinizde neredeyse her gün test edilmelidir. Bu nedenle yönetimi biraz daha zaman alır.

Klor ayrıca, yüzen bir klor dağıtıcısı, havuz sıyırıcısı veya otomatik bir klorlayıcı aracılığıyla uygulanabilen tabletler halinde de kullanılabilir. Bu yöntemler, havuz dezenfektanının daha tutarlı bir şekilde dağıtılmasını garanti eder ve ayrıca, özellikle, denge bozulduğunda ve bozulduğunda mevcut kimyasal seviyeleriniz hakkında size uyarılar gönderecek bir akıllı havuz monitörünüz varsa, daha az emek gerektirir.

Klor için ideal hedef denge 3ppm'dir (milyonda parça). 3ppm'nin altındaysanız, havuzunuz muhtemelen bir petri kabı olmaya başlamıştır. 3ppm'den fazla herhangi bir şey ve muhtemelen suyunuzdaki kimyasalları seyreltmeniz gerekir.

Çoğu klor markası oldukça benzerdir. Birini diğerine satın almak için bir neden arıyorsanız, bakterileri yok etmek için gerçekten işe yarayan “aktif maddeler” listesine bakmalısınız.

Havuzu tam olarak temizlemek için klor ile beraber haftalık havuz şokları gereklidir.

Yosun Öldürücüler Nelerdir ve Neden Onlara İhtiyacınız Var?

Havuz Kimyasalları İçinde Önemli Olan Yosun Öldürücüler Nedir?

Havuzunuzun bulanık veya yeşil (yeşil havuz suyu bir uyarı işaretidir, ancak sarı, mavi veya siyah da olabilir) görürseniz veya ne zaman yosun hakkında endişelenmenin zamanı gelmiş demektir. Bazen su hattını, havuzun köşelerini ve merdivenleri renk değişikliği için kontrol ederek havuz suyunda görünmeden önce bir yosun salgını tespit edebilirsiniz. Havuzunuzdaki yosunlara dikkat etmeniz önemlidir. Çünkü bakteriyel cilt enfeksiyonlarına ve kaygan bir yüzey oluşturarak yüzücülerin kaymalarına ve yaralanmalarına neden olabilir. Berrak bir havuza için havuz kimyasalları ile yosunlar mutlaka elimine edilmelidir.

Havuzunuzu istila edebilecek farklı yosun türleri vardır; yeşil alg en yaygın olanıdır ve siyah alg ise çıkarılması en zor olanıdır. Yosun öldürücüler, havuzunuzda yosunların büyümesini durdurur ve salgınların oluşmasını engeller. Havuzunuzdaki bir alg salgınını tedavi etmek için tamamen yosun öldürücülere güvenmek yerine, bir salgını önlemek için düzenli bakım sırasında doğru havuz kimyasallarını kullanmak çok daha kolay ve verimlidir. Çoğu yosun öldürücü, alglerin büyümesini durduran bakır sülfatlara veya bakır şelatlara dayanır. Bakır bazlı yosun tedavileri havuzunuzu lekeleyebilir. Bu yüzden yozun öldürücü kullanırken içeriği ve kullanımı hakkında bilgi almaktan çekinmeyin.

Yosun Öldürücüleri Nasıl Kullanmalısınız?

Havuzunuzun kimyasal seviyelerini sürekli izleyin. pH dengesini kontrol eden akıllı bir havuz suyu yönetim sistemi, bir yosun salgınını önlemek ve kimyasal seviyelerinizin dengelendiğinden emin olmak için size yardımcı olabilir.

Havuz pompalarınızın ve filtrelerinizin sirkülasyonunun doğru çalıştığından emin olun: Durgun su, yosunların üreme alanıdır.

Havuzunuzun yüzeyinde yosun üremediğinden emin olmak için havuzunuzun su hattını düzenli olarak fırçalayın.

Havuzunuza şok verin. Havuzunuzu şok edin. Kendiniz, aileniz ve arkadaşlarınız için sağlıklı, yüzülebilir su sağlamak istiyorsanız bu haftalık bir ritüel olmalıdır.

Sarı ve siyah algler klordan etkilenmez, bu nedenle bu durumları tedavi etmek için bir alg öldürücüye ihtiyacınız olacaktır.

Ph Dengeleyiciler Nelerdir Ve Neden Onlara İhtiyacınız Var?

Ph Dengeleyiciler Ne İşe Yarar?

Havuz kimyasalları içinde mutlak ve ilk sırada gelen pH dengeleyiciler, havuzunuzda genel sağlık ve işlevsellik için kritik olan sağlıklı bir pH aralığını korur. pH'ınız çok yükselir veya çok düşerse, yüzücüler göz tahrişi veya diğer cilt rahatsızlıkları yaşarlar. Ayrıca havuz suyu karolarınızı aşındırabilir ve pompalarınıza ve diğer pahalı havuz sistemlerine zarar verebilir. Ayrıca, pH'ınız doğru aralıkta değilse havuz dezenfektanınız ve diğer havuz kimyasallarınız daha az etkili olacaktır.

Bir havuzun pH seviyesi son derece hassastır. Havuzunuzla temas eden her şey - yapraklar, böcekler, buzlu şekerler, güneş kremi, çocuklar - onu etkileyecektir. Neyse ki, tutarlı izleme ile pH seviyenizi korumak oldukça kolaydır. Havuz kimyasalları yönetim araçları stoğunuzda bir pH yükseltici ve bir pH düşürücü bulundurmalısınız.

Ph Dengeleyiciler:

Havuzunuzu en iyi, en etkili pH seviyesinde tutmak için pH okumalarınız 7,2 ile 7,6 arasında olmalıdır. Bu seviyeleri her gün sürekli kontrol eden ve herhangi bir ayarlama yapmanız gerekip gerekmediğini size bildiren mobil cihazınıza bir uyarı gönderen akıllı bir havuz izleme cihazı kullanmak son derece yararlıdır. Böyle bir sistem yoksa pH test çubuk kitleri her an yardımınıza hazır halde yedekli olarak stoğunuzda bulunmalıdır.

Alkalinite ve pH ying ve yang'dır. Genel havuz kimyanızı korumak için ikisinin de doğru bölgede olduğundan emin olmanız gerekir.

 7, havuzunuzun pH'ı için nötr bir bölgedir. 7'nin altındaki herhangi bir şey asidik olacaktır. 7'nin üzerindeki herhangi bir şey, çok alkali olduğunu gösterir. Havuzun altında veya altındaysa, dengeyi geri kazanmak için asit veya alkali eklemeniz gerekir.

Alkalinite Dengeleyiciler Nelerdir Ve Neden Onlara İhtiyacınız Var?

Alkalinite Dengeleyiciler Ne İşe Yarar?

Alkalinite dengeleyiciler, rahat bir yüzme deneyimi için güvenli bir toplam alkalilik aralığını korumak için kullanılır. Alkalinite, pH seviyeleri için bir tampon veya kalkan görevi görür. Bu nedenle seviyeleriniz kapalıysa, önce alkaliniteyi ayarlamanız gerekir ve bazen pH kendini düzeltir.

Alkalinite:

Alkalinite için önerilen seviye 125 ppm'dir, ancak 100 - 150 ppm aralığında herhangi bir yer kabul edilebilir olmalıdır.

Her ihtimale karşı kimyasal kitinizde alkalinite arttırıcı bulundurduğunuzdan emin olun. Kimyasal düşürücü diye bir şey yoktur, ancak pH düşürücü hem pH'ı hem de alkaliliği düşürür.

Kalsiyum Sertliği Dengeleyiciler Nelerdir ve Neden Bunlara İhtiyacınız Var?

Kalsiyum Sertlik Dengeleyicileri Ne İşe Yarar?

Sert ve yumuşak suyu duydunuz, değil mi? Suyunuzun “sertliği” suda ne kadar kalsiyum olduğuna bağlıdır. Bu tamamen nerede yaşadığınıza ve havuzunuzu doldurmak için hangi kaynağı kullandığınıza bağlıdır. Kalsiyum seviyeniz çok düşükse havuz sistemlerinizi, havuz ekipmanlarınızı ve sıhhi tesisatınızı aşındırabilir. Kalsiyum seviyesi çok yüksekse ve alçı veya fayans havuzunuz varsa, havuzun iç kısmına zarar verir. Her iki durumda da, hiç kimse pahalı havuz altyapısını değiştirmek istemez. Çünkü havuzlarının kalsiyum sertlik seviyesini izlememişlerdir, bu nedenle düzenli olarak kontrol edilmesi önemli bir kimyasal seviyedir.

Kalsiyum Sertliği:

Kalsiyum için ideal hedefler vinil havuzda 80-150 ppm ve beton, sıva veya fayans havuzda 150-200 ppm'dir.

Kalsiyum seviyeleriniz kapalıysa, önce alkalinitenizi kontrol edin, ardından pH seviyelerinizi belirleyin. Bu ayarlamalar sorunu çözmezse, kalsiyum sertliğini düzeltmek için kullanabileceğiniz bazı daha gelişmiş araçlar ve kimyasallar vardır.

Kalsiyum seviyenizi düzenli olarak kontrol edin. Bu, havuzunuzun ömrünü uzatmak için en kolay, ancak en çok gözden kaçan adımlardan biridir.

Havuz Şoku Nedir Ve Neden Bu Kadar Önemlidir?

Havuz Şoku Ne İşe Yarar?

Havuz şokları, dezenfektanı fazla çalıştığında ve kalıntıların havuzdan çıkarılması gerektiğinde havuzunuzu temizler, bu nedenle düzenli havuz şokları çok önemlidir. Şiddetli bir yağmur fırtınası, büyük bir havuz partisi gibi belirli olaylardan sonra havuzunuzu şoklamak veya süper klorlamak isteyebilirsiniz! Havuzunuzu haftalık olarak klorsuz şokla şoklamak, klor seviyenizi değiştirmeden bakterileri yok eder ve onu dengede tutmak için çalışır.

Havuz Şoku:

Havuzunuzu her hafta şoklayın. HER HAFTA. Akıllı bir su izleme sistemi, havuzunuzu şoklamanızı hatırlatır, böylece havuz her zaman hazır olur ve eğlenmeniz için sizi bekler.

Havuz şok kimyasalları stabilize değildir. Bu nedenle havuzunuzu öğleden sonra veya akşam geç saatlerde şoklamak en iyisidir. Havuz kimyasallarının eşit şekilde dağıldığından ve çalıştığından emin olmak için pompayı birkaç saat çalıştırdığınızdan emin olun.

Klor bazlı bir havuz şoku kullanıyorsanız, yüzücülerin havuza girmesine izin vermeden önce üreticinin ne kadar beklemenizi önerdiğini bildiğinizden emin olun.

Havuz Kimyasal Testi Ve Neden Bu Kadar Önemli?

Yani, kimyager değilsiniz. Havuz kimyasalları ile içli dışlı olmaktan dolayı öyle hissetmeye başlamış olsanız da! Ama bir havuz sahibisiniz. Artık havuz kimyasallarının temellerini, dengeyi ve havuzunuzu doğru kimyasal seviyelerde tutmanın önemini bildiğinize göre, kimyasal seviyelerini ölçmenin ilk ve en önemli adım olduğunu biliyorsunuz. Havuzunuzun kimyasal seviyelerinin durumunu bilmiyorsanız, nasıl düzelteceğinizi ve dengeye nasıl geri döneceğinizi bilemezsiniz.

Havuz kimyasalları hakkında herhangi bir zamanda neyi ayarlamanız gerektiğini belirlemek için test şeritleri kullanabilir veya Havuzdayim.Com sitemizden diğer gereken havuz kimyasalları test cihazlarını bulabilirsiniz. Artık otomatik havuz kontrol sistemeleri gibi havuz suyunuzu 7/24 otomatik olarak kontrol edecek ve herhangi bir havuz kimyasalının ayarlanması gerektiğinde size uyarı gönderecek olan dijital havuz test kitleri var. Böylece yapmanız gereken tek şey bozuk olanı düzeltmek ve havuzunuzun keyfini çıkarmak olacaktır!

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.