" />
Bulanık Yüzme Havuzu Suyunun Nedenleri ve Temizleme Yolları

Bulanık Yüzme Havuzu Suyunun Nedenleri ve Temizleme Yolları

Güzel bir yaz aktivitesi için berrak bir havuz suyuna dalmayı bekleyen hiç kimseyi, güvensiz ve hijyen olmayan bir görüntü veren bulanık bir havuz suyuna girdiremez. İyi bir eğlenceyi mahvetmesinin yanında bulanık yüzme havuzu suyu tamda düşündürdüğü gibi sağlıksız bir suda olabilir. Hızlıca aşırı havuz suyunu aşırı kimyasallara boğarak suyu berraklaştırmaya çalışmak yerine bulanık yüzme havuzu suyunun nedenlerini anlamak bu sorunu kesin olarak çözmenin ve bir daha yaşamamanızın anahtarı olacaktır.


Bulanık bir yüzme havuzu suyu yedi ana sorundan kaynaklanır:


•    Uygun olmayan klor seviyeleri
•    Dengesiz pH ve alkalinite
•    Çok yüksek kalsiyum sertliği (CH) seviyeleri
•    Hatalı ya da tıkalı havuz filtresi
•    Başlangıç aşamasındaki su yosun oluşumları (Algler)
•    Amonyak
•    Döküntüler


Bulanık Havuz Suyunu Temizlemenin 7 Yolu:


•    Sudaki serbest klor seviyelerini dengeleyin.
•    Amonyağı ortadan kaldırın.
•    Alglerden kurtulun.
•    pH seviyelerini izleyin ve dengeleyin.
•    Kalsiyum sertliği (CH) seviyelerini düzeltin.
•    Geri yıkama filtresi ya da filtre maddesini değiştirin.
•    Havuzdaki yabancı parçacıkları ve mineral kalıntılarını temizleyin, fırçalayın ve vakumlayın.


Bulanık suyun ilk ve en yaygın nedeni düşük serbest klor seviyeleridir. Düşük serbest klor, suyu bulandıran, daha fazla klor kokan , yosun ve amonyağa neden olan zararlı mikropları ve bakterileri öldürerek, havuz suyunu sterilize edemeyen kloramine (bileşik klor) sahip olduğunuzu gösterir. Bu nedenle, havuz suyunuz bulanıksa, yapmanız gereken ilk şey serbest ya da kombine klorunuzu ölçmektir. İster tuzlu ister tuzlu olmayan bir yüzme havuzunuz olsun, serbest klor seviyeniz yeterli oranda değilse, bulanık suyu düzeltmek ve bakteri öldürmek için yüzme havuzunuzu hemen şok uygulaması yapmanız gerekir.


Nadir durumlarda (özellikle yaz başında, yüzme havuzlarının kışın kapatıldıktan sonra açıldığı zaman) havuzunuzda temizlenmesi zor olan bulanık suya sahip olabilir. Böyle bir durumda havuz suyundaki serbest klor ve siyanürik asit seviyeleri sıfıra yakın bir seviyeye düşer. Ayrıca suda çok yüksek karbon seviyeleri bulunur. Bu, havuz suyunun klor için yüksek bir talep olduğu anlamına gelir. Ancak bu durumda, serbest klor seviyeleri çok fazla klor ekledikten sonra bile kolayca yükselmeyecektir. Eğer yüzme havuzunuzda bu işaretleri fark ederseniz, bilin ki havuzunuzda amonyak vardır ve havuzunuzdaki amonyaktan kurtulmak için çok miktarda klor kullanmanız gerekecektir.


Su yosunları, alglerin erken evreleri de havuz suyunun bulanık ve donuk görünmesine neden olur. Yüzme havuzunuzda alglerin başlamadığından emin olmak ve serbest klor seviyelerinin tükenmesini önlemek için, akşamları güneş batarken havuz suyuna klor ekleyerek ve ertesi sabah serbest klor seviyelerini okuyarak yapılan bir gecelik klor kaybı testi (OCLT) gerçekleştirin. Serbest klor seviyeleri gece boyunca fazla düşerse, sonuç pozitiftir ve yosun oluşmaya başlar. Bu yüzden alglerden ne kadar çabuk kurtulursanız o kadar iyidir. Amonyak ve algler düşük serbest klor seviyelerinin bir sonucu olarak ortaya çıkar ve onları havuzunuzdan uzak tutmanın tek yolu, uygun serbest klor seviyelerini korumaktır.


Havuz Suyunun Bulanık Olmasının Diğer Nedenleri


•    Dengesiz kimyasallar: Yanlış bir kimyasal denge, çok fazla ya da çok az klor olduğu ya da pH, alkalinite, kalsiyum sertliği veya stabilizatör (siyanürik asit) seviyelerinin dengesiz olduğu anlamına gelebilir.
•    Hatalı filtre: Yetersiz filtreleme, filtrenizi yeterince uzun süre çalıştırmadığınız, filtre kumunun dolu veya kartuşlu bir filtre kullanıyorsanız, kartuşlarının tıkanmış ya da aşınmış olabileceği ya da filtrede kireçlenme olduğu anlamına gelir. Ve bunların tümü kötü su sirkülasyonuna neden olur.
•    Çevresel faktörler, kalıntılar (partiküller) ve mineral birikintileri: Filtrenizde toz, polen ve yapraklar birikebilir ve tüm bunlar temizleme sürecini engelleyebilir. Fırtına ya da yağmurdan sonra böcekler, kuş pislikleri ve akan su da havuz suyunun bulutlanmasına neden olur. Akan su nitratlar, fosfatlar, silikatlar ve sülfatlar gibi mineralleri havuzunuza getirir ve bu da suyunuzu bulanıklaştırabilir.
Yanlış veya Dengesiz Havuz Kimyasalları Suyu Bulanıklaştırmaya Ne Kadar Etki Eder?
Havuz kimyası, havuz işletmenin en zor kısmıdır. Yanlış kimyasalların kullanılması ya da yanlış miktarların eklenmesi, bulanık suyun ana nedenleridir ve ekstra özen gösterilmezse yosun oluşmasına da neden olabilir.
•    Uygun olmayan pH ve klor seviyeleri: Bunlar en yaygın suçlulardır. PH, sudaki bulanıklıkla doğrudan ilişkili değildir, ancak klor ve diğer kimyasalların suyunuzda nasıl çalıştığını etkiler. Çok yüksek pH genellikle kalsiyumun düzgün bir şekilde çözünmemesine yol açarak hem tuzlu hem de tuzlu su olmayan havuzlarda bulanık havuz suya ve kalsiyum birikmesine neden olur. Öte yandan, pH değeriniz çok düşük olursa, klor çok reaktif hale gelir ve çok hızlı tükenerek, suyu bulanıklaştıran ve suyunuzdaki bakteri, yosun ve diğer mikroorganizmaları öldürmede etkisiz olan birleşik klor (kloramin) oluşturur.
•    Yüksek toplam alkalinite (TA): Toplam alkalinite seviyesindeki değişiklikleri de yakından izlemeniz gerekir. Yüksek toplam alkalinite, her ikisi de bulanıklıkla ilişkilendirilen pH ve kalsiyum ölçeklenmesine neden olur. Toplam alkaliniteyi düşürme işlemi, muriatik asit ekledikten sonra havalandırmayı içerir. Bu işlem pH'ı önerilen seviyelere yükseltir.
•    Yüksek kalsiyum sertliği: Havuz suyundaki çok yüksek kalsiyum sertliği, suda çözünemeyen ve havuzunuzda biriken fazla kalsiyuma neden olur. Bu, havuz içinde temizlenmeyen bulanık suya ve kalsiyum tortulaşmasına neden olur ve bazen pullar filtrenizi tıkayabilir; bu da zayıf filtrelemeye ve kirli ya da bulanık suya yol açar. Kalsiyum sertliği seviyesini düşürmenin tek yolu, havuz suyunuzu kısmen boşaltmak ve yeniden doldurmaktır. Bu nedenle, kasiyum sertliği seviyelerini her zaman gerekli ölçüler arasında tutmayı unutmayın.
•    Diğer kimyasal dengesizlikler: Yüksek düzeyde birikmiş fosfat, brom ve siyanürik asit gibi dengesiz stabilizatörler de bulanıklığa neden olabilir. Sık sık siyanürik asit kullanıyorsanız, siyanürik asit ve serbest klor seviyelerinin dengeli olduğundan emin olun. Çünkü fazla siyanürik asit, serbest kloru önemli ölçüde azaltacaktır. Bakteriler siyanürik asidi amonyağa dönüştürdüğünde, bu durum şiddetli bulanık su ile sonuçlanabilir.

PAYLAŞ :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.