" />
Dezenfektanlar

Dezenfektanlar

Havuz Kimyasalları

Dezenfektanlar

Bakteriler, mikroorganizmalar ve mantarların üreyebilmesi için gerekli olan optimum şartlar yüzme havuzu suyunda kendiliğinden mevcuttur. Bu nedenle yüzme suyunda dezenfeksiyona önem verilmeli; berrak, renksiz ve kokusuz havuz suyu için gereken işlemler yapılmalıdır. Sağlıklı ve güvenilir bir havuz için “sıvı klor” olarak bilinen “sodyum hipoklorit” ile dezenfeksiyon yapılır.Kullanılan dezenfektan kalitesi de önemlidir.

Klor havuz suyunda bulunan bakteri ve mantarları yok ederken, klorla dezenfeksiyon verimliliği aşağıdaki faktörlere bağlıdır

·         Suda bulunan aktif klor miktarı (mg/lt cinsinden)

·         Suyun pH derecesi

·         Suyun sıcaklığı

·         Etkileşim süresi

Havuz suyunda klor seviyesinin ölçülmesi:

Sağlıklı bir analiz sonucu için, klor seviyesi öğrenilmek istenen havuz suyundan günden üç defa ölçüm yapılmalıdır, ancak ölçüm için numune alınırken, havuzun aynı bölgesinden alınmamalıdır. Doğru bir ölçüm için havuz suyu numuneleri havuzun 50 cm içerisinden ve yüzeyden olacak şekilde farklı bölgelerden alınmalıdır. Açık havuzlar için 1,0–3,0 ppm, kapalı havuzlar için 1.0–1.5 ppm aralığında klor miktarı uygun görüldüğünden elde edilen sonuçlar bu değerlerle karşılaştırılmalıdır. Ölçülen toplam klor değeri;  içeriğinde serbest ve bağlı klor bulundurur.

Dezenfektanlar

Serbest Klor:

Havuz suyunu kirletebilecek inorganik ve organik bileşikleri okside etmek için havuz suyu içerisinde serbest halde dolaşan klordur. 22.03.2010 tarihinde yayınlanan Sağlık Bakanlığı Genelgesine göre açık yüzme havuzlarında 1,0–3,0 ppm, kapalı yüzme havuzlarında 1,0–1,5 ppm aralığında serbest klor bulunması gerekir. Serbest klor ölçümü için test kitleri mevcuttur.

Bağlı Klor:

Havuz suyu içinde organik kirleticilerle reaksiyona girmiş ancak kirliliği parçalayamayarak kloramin formuna dönüşmüş olan klordur. Havuz suyunda kabul edilebilir maksimum bağlı klor miktarı 0,2 ppm değerindedir. Bu değer aşıldığı takdirde klorlama şoklaması yapılmalıdır. Gözde ve ciltte tahrişe, yoğun klor kokusuna, mayolarda yıpranmaya, orta kulak iltihabına sebep olan bağlı klor, klor şoklaması ile uzaklaştırılabilir.

PAYLAŞ :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.