" />
Havuz Dezenfektanı Nedir?

Havuz Dezenfektanı Nedir?

Havuz suyuna girildiğinde insan vücudunda bulunan inorganik ve organik birçok mikroorganizma su ile temas eder. Aynı zamanda güneş yağları, kozmetik ürünleri ve sabun atıkları da insandan havuz suyuna transfer olan maddelerdir. Kontrol altında tutulmadığı sürece havuzların, insan sağlığını tehdit eden birer su birikintisine dönüşmesi an meselesi olur.

Havuz Dezenfektanı Nedir?

Havuzların İşletmesini Etkileyen Faktörler

Açık yüzme havuzları çevre ve havanın olumsuz etkisine maruz kaldığı için bir takım olumsuzluklar havuz içerisinde kendisini gösterir. Özellikle yosunlaşma havuzlarda görülen en belirgin olumsuzluktur. Havuzların bu olumsuz etkenlerden korunması için bir takım işlemler yapılır. Genel anlamda bu işlemlere havuz dezenfeksiyonu, işlemlerde kullanılan kimyasal ve organik maddelere de havuz dezenfektanı ismi verilir.

Havuz Dezenfektanları ve Kullanım Yöntemleri

En bilinen ve kullanılan havuz dezenfektanı klordur. Yapılan işleme klorlama denir. Klorlama, suya dış etkenlerden gelen organik ve inorganik etkenleri etkisiz hale getirmek ve suyun kalitesinin korunması için kullanılan başlıca yöntemdir. Klorlama filtre sisteminin de çalışmasını desteklediğinden yosunlaşmayı da engellemeye yardımcı olur.

Havuz dezenfeksiyon işlemlerinde etken, kullanılan kimyasalın iyi bir oksitleyici özelliğe sahip olmasıdır. Oksitleme su içerisindeki olumsuz etkenlerin ayrılması için gereklidir. Su içerisinde bulunan oksijenin açığa çıkması için kullanılan havuz dezenfektanları bu özellikleri sayesinde su içerisinde bulunan mikroorganizmaların daha fazla üreyerek tüm havuzu kaplamasını engeller. Suyun berraklığı bu şekilde sağlanır ve ph değeri makul değerlerde tutulur.

Havuz suyu için bakılan öncelikli değer pH değeridir. Bu değerin makul seviyelerde tutulabilmesi için de havuz kimyasalları önemli bir rol oynar. PH havuzlarda yükselme eğilimi olan bir değerdir. Bunu düşürecek birçok havuz kimyasalı vardır. Sağlıklı bir havuz suyu için ph değerinin 7.2 ile 7.6 değerleri arasında olması gerekir.

Havuzlarda sık görülen bir başka sorunda yosunlaşmadır. Yosunlaşma durumu havuzun görüntü ve su kalitesini bozduğundan, yosunlaşmanın meydana getirdiği olumsuz etkiden korunmak için bir takım yosun önleyici havuz kimyasalları kullanılır.

Tüm kapalı ve açık havuzlar için uygulanan havuz bakımı yöntemleri arasında en etkili olanı şok klorlamadır. Bu yöntem havuz ilk kullanıma açılırken ve ciddi biriken kirlilikten kurtulmak için idealdir.

Çöktürücü kimyasallarda filtrasyon sisteminin büyük yardımcısıdır. Bu kimyasallar ile suyun içinde olan ama filtrasyon sisteminden geçip giden küçük maddeler bir araya getirilir. Topaklanması ve havuz dibine çökmesi sağlanır. Bu sayede kirlilik, havuz süpürgeleri ile alınacak ve filtrasyon sistemi ile temizlenecek bir hale gelir.

Sodyum Bisülfat Yöntemi

Diğer bir havuz kimyasalı ise suyun berraklığını sağlayan, sodyum bisülfattır. Suyun daha berrak ve daha güzel görünmesinin yanı sıra suyun içinde yer alan mikroorganizma ve bakterilerin bertaraf edilmesi için sodyum bisülfat kullanılır.

Hem bu yöntemde hem her kimyasal uygulamasında dikkat edilecek en önemli özellik test yapmadan hiçbir maddenin suya karıştırılmaması gerçeğidir.

Testler ile havuzun büyüklüğü ve türüne göre ne kadar oranda klor, yosun önleyici, çöktürücü veya sodyum bisülfat kullanılacağı belirlenmelidir. Havuz kimyasallarının fazla dozda kullanılması durumunda suyun kimyasal yapısını olumsuz yönde etkileyeceğinden kullanılacak olan ölçünün çok iyi analiz edilmesi gerekir.

PAYLAŞ :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.