" />
Kuru Boğulma ve İkincil Boğulma Nedir?

Kuru Boğulma ve İkincil Boğulma Nedir?

Çocuklar su yakınındayken suya girdiklerinde veya havuzda oynarken, dikkatlisinizdir. Havuzdayken bir cankurtaranın hazır olduğundan emin olursunuz hatta değil havuz bir küvetin yanında dahi yalnız bırakmazsınız. Bunların hepsi yapılacak doğru şeylerdir. Ancak çocukları güvende tutmak için yapabileceğiniz daha çok şey var. Sudan çıktıktan sonra da çocuklar boğulabilir. Bunu öngörmek için tehlike işaretlerini öğrenmeniz ve görmeniz önemlidir.

Kuru Boğulma ve İkincil Boğulma Nedir?



Sağlık uzmanları, insanların hava yollarına su girdikten sonra boğulmayı solunum zorluğu olarak tanımlar. Bazen bu yüzerken veya banyo yaparken olur. Ancak, ağzınıza su almak veya bir bardak su içmek kadar basit bir şeyden de meydana gelebilir.

Çok az vaka ölümcül olabilse de, her zaman değildir. En kötü durumlarda hemen yardım alırsanız hayatta kalabilirsiniz.

Bu tür boğulmalar için “Kuru boğulma” ve “ikincil boğulma” terimleri kullanılır. Bunlar aslında tıbbi terimler değildir. Ancak, bilmeniz gereken ve çocuklarda daha sık görülen nadir komplikasyonlara işaret eder.

Kuru boğulma tabir edilen yaralanmalarda su akciğerlere asla ulaşmaz. Suda nefes almış olmanın sonucu olarak çocuğunuzun ses tellerinin spazm yaşamasına ve kapanmasına neden olur. Hava yollarını kapatır, nefes almayı zorlaştırır.

“İkincil boğulma”, insanların başka bir boğulma komplikasyonunu tanımlamak için kullandıkları başka terimdir. Su ciğerlere ulaşırsa olur. Burada su, akciğerlerin zarını tahriş edebilir ve akciğerde birikebilir. Bu durum, akciğer ödemi denilen bir duruma neden olabilir. Çocuğunuzun hemen nefes almakta zorlandığını fark edersiniz ve 24 saat içinde daha da kötüleşebilir.

Her iki olay da çok nadirdir. Tüm boğulmaların sadece % 1 veya % 2'sini oluşturur. Ancak böyle bir tip boğulma gerçekleştiğinde belirtileri anlamak hayatidir. Her iki tür boğulma şu komplikasyonları içerebilir:

•    Göğüs ağrısı
•    Öksürme
•    Sorunle nefes alam verme
•    Son derece yorgun hissetme


Çocuğunuz da ayrıca sinirlilik gözükebilir. Veya hareket seviyelerinde düşüş olabilir. Bu, beynin yeterince oksijen almadığı anlamına gelmektedir.

PAYLAŞ :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.