" />
Yüzme Havuzlarında Çocukların Güvenliği için Tüm Ebeveynlerin Bilmesi Gerekenler

Yüzme Havuzlarında Çocukların Güvenliği için Tüm Ebeveynlerin Bilmesi Gerekenler

Bahçenizdeki olan yüzme havuzu sonsuz bir yaz eğlencesi vaat eder. Ancak aynı zamanda hızlı ve korkusuz küçükleri tehlikelerden uzak tutma gibi büyük bir sorumluluk da getirir. Çocukların istenmeyen olaylar yaşamasını ve hayati sonuçlar olan boğulma vakalarını önlemeye yardımcı olmak için hep birlikte çalışmalıyız.

Havuz eğlencesi sırasında çok sayıda küçük çocuk ve güvenlik çitsiz bir havuz herhangi bir ebeveyni terletmek için yeterlidir. Havuz yaralanmaları ile ilgili pek çok üzücü hikaye bu şekilde başlamaktadır. Bir anlık dikkatsizlik çocuklardan birinin başına gelebilecek en kötü olay ile sonuçlanabilir. Özellikle kalabalık gruplarda çocuklar ortadan kaybolma konusunda büyük yeteneklere sahiptir.

Çocukların yaşı küçüldükçe her an her şey beklenmelidir. Çocuğunuzu bir başkasına emanet edip başından uzaklaştığınız o kaş ile göz arasında her şey olmaya müsait en iyi zamandır.

Boğulma maalesef o kadar hızlı olabilir. Dünya üzerinde gelişmiş ülkelerde boğulma 1-4 yaş arası çocuklarda kasıtsız yaralanma nedeniyle hala önde gelen ölüm nedenidir. Yine gelişmiş ülkelerde 5-9 yaş arası çocuklarda ikinci en önemli ölüm nedenleri arasındandır. 5 ila 9 yaş arası çocuklar için, motorlu taşıt trafiğinden sonra ikinci sıradadır. Havuzlarda, denizlerde, göllerde, derelerde, küvetlerde ve hatta kovalarda meydana gelen olaylardan dolayı her yıl binlerce çocuk ölmektedir. Yine ondan çok daha fazlası ölümcül olmayan şekilde yaralanmaktadır.

Katı şekilde uygulanan yönetmelikler, farkındalık ve bilinçlendirme çok önemlidir. Ancak hiçbir şey ebeveynler kadar etkili değildir. Siz ve hepimiz, çocukları güvende tutma gücüne sahibiz. İşte bir çocuğun daha boğulmasını nasıl önleyebileceğimize dair püf noktalar;

Ebeveynler için Çocukların Havuz Güvenliğini Sağlamak ve Yaralanmaları Önlemek için İpuçları;

1) Havuz Güvenliği Hakkında Konuşun.

Boğulma ne kadar korkutucu ve üzücü olsa da, çocuklar ile rutin olarak tekrar eden ebeveynlik konuşmalarının bir parçası haline gelmelidir. Ebeveynler birbirleri arasında veya sosyal medyada çocuklar hakkında konuşurken uyku programları, dersleri veya en iyi telefon uygulamaları hakkında uzun konuşmalar yapıyorlar. Kimse arkadaşları ile yaptıkları paylaşımlarda çocukların hayatını saniyeler içinde ele geçirebilecek bir numaralı sorunlardan bahsetmeyi sevmiyor. Yılın herhangi bir saatinde, günün herhangi bir anında boğulma başta olmak üzere çocukların başına gelebilecek yaralanmaların bir aileyi nasıl mahvedebileceğini konuşmak zorundayız. Çocuklarınızın güvende kalmasına yardımcı olmak için pek çok öneriyi konuşmak ve çocuk sahibi aileleri bilinçlendirmek çocukların güvenliğini sağlamak için ilk adım olacaktır.

Maalesef duyduğunuz bu tür boğulma veya yaralanma olayları olursa bunu sadece üzüntü kelimeleri ile geçiştirmeyin. Bunun hakkında diğer ebeveynlerle konuşun. Ve daha iyi havuz güvenliği düzenlemeleri için neler yapılabileceğini beraber soruşturun. Böyle bir toplu bilinçlenme kamu kurumları dahil herkesin havuz güvenliklerini sağlamak ve daha dikkatli olmak için gereken değişimi yapmaya teşvik edecektir. Bilinçlenmek ve bilinçlendirmek, ileride çocukların havuz güvenliğini sağlamak için daha etkili yönetmeliklerin çıkarılmasına ve katı bir şekilde uygulanmasına da katkı verir.

Çocuklarınızla da havuz, yüzme güvenliğinin tüm yönleri hakkında konuşun. Çocukluk çağında olan boğulmalarının yaklaşık yüzde 70'i çocukların yüzme bilmediği zamanlarda meydana gelir. Ebeveynlerden habersiz olarak bir çocuk komşunun bahçesine gidebilir, oyun sırasında kilitlenmemiş bir arka kapıdan geçebilir veya yağmur suyuyla dolu bir çocuk havuzuna girebilir. Veya herhangi bir su kaynağında biraz serinlemek isteyebilir. Ebeveynler küçük çocuklara suyun tıpkı arabalar gibi tehlikeli olabileceğini öğretmelidir. Onlara vurgulu olarak söylenmelidir ki “Bir yetişkin olmadan karşıdan karşıya yalnız geçmediği gibi yetişkin olmadan habersiz ve kontrolsüz suya girip çıkamazsın, Tehlikelidir!”. Çocuklarınıza verdiğiniz bu mesajı, diğer tüm diğer ev kurallarını uyguladığınız gibi düzenli olarak güçlendirmelisiniz.

2) Havuz Eğlencelerinde Mutlaka İşi Sadece Suyu Gözlemekten Sorumlu Biri Olması Konusunda Israr Edin.

Havuz güvenliği hakkında temel bir gerçek; “Herkes izlerken, kimse izlemiyor”. Bu nedenle güvenlik uzmanları, ebeveynleri ve çocukların bakıcılarını, grup halinde yüzme durumlarında, sırayla "su izleme görevi" yapmalarını söylemektedir.

Bu fikir sadece sözde kalmamalıdır. Bu rotasyonu başlatan ilk kişi siz olabilirsiniz. Herkes havuzdayken siz dışarı da kalarak "su gözlemcisi" işinizi ciddiye alın. Sizden sonraki kişiye de durumun ciddiyetini empoze etmek için gerekirse bir kimlik yaptırın ve görevinizi bu kimlik ile devredin. Komik gözükse bile işin ciddiyetini sembolize edecektir.

Bu kimliği toplu havuz eğlencelerine giderken çantanıza koyun ve taşıyın. Bu tür bir kimlik diğer herkese işte kimin yetkili olduğunu gösterir.

Böylece kimlik takan kişi havuz güvenliğinden sorumluluğu olduğunu hatırlar. Ayrıca havuzdaki diğer kişilerinde o kişiyi meşgul etmemesini hatırlatır.

Zor durumdaki bir çocuğun nasıl tepkiler verdiğini bilmek de önemlidir. Çocuklar suda dik durduklarında başları geriye doğru eğikken sessizce ve hızlı bir şekilde boğulurlar. Filmlerde gördüğünüzün aksine, bir çocuk nadiren sıçrar, kollarını sallar veya yardım için bağırır. İyi bir su gözlemcisi olmak, iyi bir cankurtaran olmak gibidir. Bir çocuğun başı belaya girdiğinde hemen müdahale edilirse, böylece boğulma noktasına gelinmez.

3) Telefonunuzu Kaldırın.

Havuz cankurtaranları buna her zaman şahit oluyorlar. Ebeveynler ve bakıcılar havuza geliyor, çocuklara sığ kısımda kalmalarını söyledikten sonra doğrudan telefonlarını kullanmaya başlıyorlar. Bu durumu endişe içinde gözleyen cankurtaranlar artık o çocukların bakıcıları haline geliyorlar. Çünkü ebeveynleri, bakıcıları artık telefonlarının esiri durumundalar. Ancak çocuklar sessizce su yüzeyinin altına kayabilir ve saniyeler içinde boğulabilirler; bu süre, Instagram'da bir storie yayınlamak için gereken süreden bile kısadır. Telefonunuzu evde bırakmanıza gerek yoktur. Aslında, acil bir durumda yardım çağırabilmek için tamamen şarj edilmiş ve ulaşabileceğiniz bir yerde tutmalısınız. Ancak, o havuz başında sürekli ses çıkararak sizi oyalayacak telefonunuzu susturun ve çantanıza koyun. Sonra arkadaşlarınıza da aynısını yapması için zorlayın. Ve kesinlikle, bir şekilde acil bir e-posta göndermeniz veya bir arama yapmanız gerekiyorsa, uzaklaşırken çocuklarınız ile ilgilenecek güvenilir, hazır bulunacak sorumlu bir yetişkin bulun.

4) Yüzme Derslerine Hobi Olarak Değil, Çocuğunuzun Sağlığı İçin Öncelik Verin.

Suya yakın yaşamıyor olsanız bile, çocuğunuz bir noktada, ister tatilde ister başka birinin evinde olsun, suya yaklaşacaktır. Yüzme dersleri almak kesinlikle hiç kimseyi "boğulmaya karşı korumaz". Ancak yüzme dersleri 1 ile 4 yaş arasındaki çocuklar için en azından onları suya karşı savunmasız kalmamasına faydalı olabilir.

Acil durumlarda, kalp masajı dahil temel ilk yardım uygulamalarını bilmek ve acil müdahale ekiplerini beklemek yerine hemen harekete geçmek, boğulma vakalarında veya bir kişinin kalbi durduğunda yaşam ve ölüm arasındaki farkı yaratabilir. İlk yardım öğrenmenin en etkili yolu toplu alınacak ilk yardım eğitimleridir. Çocuklarınız varsa, sertifikalı bir ilk yardım eğitimi almak arkadaşlarınız ile beraber önceliğiniz olmalıdır. Bir grup ebeveyni toplayın ve birlikte ilk yardım derslerine kaydolun.

Havuz yakınına asmak için İlk yardım talimatlarını içeren her türlü hava koşuluna uygun bir tabela satın alın. Bir çocuğun suda tehlike geçirdiğinde kalp masajına ve ilk yardıma ihtiyacı olmasa bile, akciğerlerinde su olması sebebi ile yine de ciddi sorunlara yol açabilir. Boğulma vakaları hakkında bilmeniz gereken bir önemli bilgi de suyun ciğerlere dolması sebebi ile tehlikenin geçtiğini düşündüğünüz anda da çocuğunuz için tehlikenin devam edebildiği gerçeğidir. Eğer boğulma durumunu atlatan bir çocukta öksürük, uyuşukluk ve hızlı nefes alıp verme varsa (hatta olmasa dahi) doktorunuza ulaşın ve çocuğunuzu en yakın acil servise götürün.

6) Havuzun Ötesini de Düşünün.

Çocuklar 5 cm’den daha az suda dahi boğulabilir. En sığ havuz bile sürekli gözetim gerektirir ve kullanılmadığında boşaltılmalıdır. Büyük, şişirilebilir havuzlar mağazada göründüğü kadar cezbedici olsa da, genellikle kolayca boşaltılamayan yüzlerce litre su tutarlar. Hatta bu tür şişirilebilir oyun havuzları özel bir tehdit haline geldiler. Bir pediatri dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, 5 yaşın altındaki çocuklarda yaşanan havuz boğulmalarının yüzde 11'inden bu tip şişme havuzların sorumlu olduğunu ortaya koymuştur. Eğer bahçenizde bu tip prefabrik havuzlar varsa, etraflarının çitle çevrili olduğundan ve kullanmadığınızda üzerlerinin örtülü olduğundan emin olmalısınız. Kullandıktan sonra mutlaka üzerini örtün, basamakları veya merdiveni çıkarın.

7) Havuz Oyuncakları ve Yüzdürme Gereçlerinin Güvenilirliğinden Emin Olun

Havuz oyuncakları renkli görünümleri ile tüm çocukların ilk hedefi olur. Fakat tüm oyuncaklar ve çocukların su üstünde kalmasını sağlayan havuz oyuncak ve gereçleri aynı performansı vermeyeceğini bilmelisiniz. Bu tür gereçleri satın alırken geçerli ve yetkili kuruluşlardan onaylı ürünler olduklarından, çocuklar için kullandığınız can yeleklerinin ve şişme yüzdürme gereçlerinin ve havuz oyuncaklarının onları gerçekten su üstünde tutma kabiliyetlerinden emin olmalısınız. Sağlıklı bir şekilde işlerini yapsalar dahi bu gereçlere kesinlikle tam olarak güvenmemelisiniz. Bir şişme kolluk takan çocuk güvenlik duygusu içinde su içinde daha hareketli olur. Fakat bu tip şişme oyuncak ve yüzdürme gereçleri aynı zamanda kendi tehlikelerini yanlarında getirir. Çocuk, ters dönen bir şişme yatağın altında suda çaresiz kalabilir. Şişme kolluk takarken suya yüzükoyun kapaklanabilir. O anlarda bu gereçler çocuklar için bir kurtarıcı değil birer tuzak olacaktır.

8) Havuz Güvenlik Çiti Kullanın.

Havuzu evden ve arka bahçeden ayıran dört kenarlı bir çit "hoş" görünmese de, inanın boğulan birinin estetiği çok daha çirkindir. Bazen da yeterli değildir. Kullandığınız havuz güvenlik çitinin çocukların gücüne dayandığından ve geçit vermediğinden emin olmalısınız. Boğulma ebeveynlerin başına gelmez; çocuğun başına gelir. Ve çoğu zaman yüzme zamanlarında değil, çocuğun havuzu merak edip kenarına geldiği anlarda meydana gelir.

Uzmanlar bir havuz çevresinde dört kenarlı çit yapılmasını önermelerine rağmen, yasal olarak halen zorunlu değildir. Boğulma vakalarının yaşandığı havuzların bir çoğunda maalesef çit bulunmaktadır. Başka bir deyişle, yasa zorunlu kılsın ya da kılmasın bir havuzunuz varsa, dört taraflı güvenlik çitlerine yatırım yapmalısınız. Ve çocuğunuzun potansiyel oyun arkadaşlarının ebeveynleriyle tanıştığınızda, mülklerinde havuz olup olmadığını ve kendi kendine kilitlenen bir kapı ile düzgün bir şekilde çitle çevrili olup olmadığını araştırın. Havuz var ama dört taraflı havuz güvenlik çiti yok mu? O zaman o evde oyun buluşması siz yanında olmadan olmasın lütfen.

Havuzun dört kenarına en az 1.5 metre yüksekliğinde bir güvenlik çiti yerleştirin. Çit, küçük bir çocuğun altından, üstünden veya altından geçmek için kullanabileceği açıklıklara veya çıkıntılara sahip olmamalıdır.

9) Koruma Katmanları Oluşturun.

Çocuğunuzun oyun odası çok mu dağınık? Bu çok önemli değil. Ama çocuğunuz ve bir havuzunuz da varsa, havuzu berrak, sağlıklı ve düzenli tutma konusunda dikkatli olmalısınız. Su temiz ve berrak olduğunda, yüzeyin altında neler olduğunu görmek daha kolaydır. Ayrıca su kaynaklı hastalık riskini de azaltırsınız. Yüzdükten sonra, meraklı çocukları cezbedebilecek tüm oyuncakları ve şamandıraları havuzdan çıkarın ve saklayın.

Oyuncakları havuz alanında bırakmayın veya oyuncak gibi görünen kimyasal dağıtıcılar kullanmayın. Çocuklar ve havuz yaralanmaları düşünüldüğünde çoğu kişinin aklına sadece boğulma vakaları gelse de havuz kimyasallarının tehlikeleri göz ardı edilmemelidir. Ortalıkta bırakılan havuz kimyasalları da en az diğer yaralanmalar kadar tehlikeli olabilir.

Yine çocuğunuz havuz kenarında bırakılan bir topun peşinden koşabilir ve takılabilir. Havuz kenarında diğer oyuncaklar ile oynamasına da izin vermemelisiniz. Üç tekerlekli bisikletiyle havuz alanına giren ve suya düşen çocuk hikayesi doktorların sıklıkla karşılaştığı acil servis durumlarıdır.

Havuz kapağınızda potansiyel olarak bir tehlike olmaması için bir pompa kurmalı ve bakımını yapmalısınız. Havuzun kenarında hayat kurtaran bir cankurtaran yeleği, şamandıra ve bir yüzebilen bir nesneleri bulundurun. Ve cankurtaran malzemelerini her zaman aynı noktada bulundurduğunuzdan da emin olun.

Çocuklar hızlı, meraklı ve hareketlidir. Su altı havuz alarmları, motorlu havuz güvenlik örtüleri, arka kapılardaki sürgülü kilitler, dört taraflı havuz çitleri ve onaylı yüzdürme cihazları, aileniz ve üzücü olaylar arasında durabilecek en iyi ve hayati seçeneklerdir. Evinizin içinden havuzunuza açılan kapılarınız varsa kapı her açıldığında bir ses duymanız çok yararlı olacaktır. Suya bir şey girdiğinde alarm veren bir sonar cihazına yatırım yapmak da iyi bir güvenlik metodudur. Bu pratik değilse, suya biri girince devreye giren bir alarm alabilirisiniz.

10) Havuz İçinde de Önlem Alın

Çok az anne-baba, çocuklarının havuzda veya jakuzide vakum etkisiyle su altında kalabileceğini hesap eder. Havuz güvenlik yönetmelikleri tüm halka açık havuzların dip emiş hatlarını vakum oluşturmayacak şekilde takılmasını zorunlu kılar. Ancak özel havuzunuzdaki tahliye durumunun her zaman farkında olun. Kırık veya eksik bir dip emiş kapağı görürseniz, havuz bakım uzmanınız ile hızlı şekilde temasa geçin. Bir evde yüzme havuzunuz varsa, havuz bakım uzmanınızdan drenajlarınızı ve diğer emme tesisatlarını, sıkışmayı önleyen tahliye kapakları ve diğer cihazlar veya sistemlerinde bakımının yapılmasını isteyin.

Bu tür durumların yaşanmaması için havuzunuzda her pompa için en az iki ve boşaltma hattı bulunmalıdır. Bu da bir drenaj tıkandığında güçlü emişi azaltacaktır. Ayrıca havuzlar ve jakuzilerde bir drenaj tıkandığında emişi otomatik olarak serbest bırakan güvenli vakum tahliye sistemlerine sahip olmalıdır.

İzlenecek diğer akıllı ipuçları: Çocuğunuzu yakından izleyin. Havuzu kullanırken çocuklarınızın saçını arkaya bağlayın ya da bone takmasını sağlayın. Mayosunun gevşek olmadığından emin olun.

11) Kullanılmadığı Zamanlarda Havuzu Kapalı Tutun.

Yüzme sezonunda bile kullanmadığınız zamanlarda havuzunuzu sert bir güvenlik örtüsü (tercihen motorlu olan) ile örtün. Yer üstü havuzda, kullanılmadıklarında merdivenleri ve basamakları kaldırın. Kapağın havuzun tüm yüzeyine sıkıca oturduğundan emin olun. Aksi takdirde bir çocuk altına girebilir ve tuzağa düşebilir. Havuzunuza giden kapının kendi kendine kapandığından ve kendi kendine kilitlendiğinden emin olun. Mandallar bir çocuğun erişemeyeceği yerde olmalıdır. Kapının altı ile zemin arasındaki boşluk 10 cm’den yüksek olmamalıdır. Asla havuz alanına kontrol edemediğiniz bir kapı açmayın.

PAYLAŞ :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.