" />
Niçin Bahçenizde Bir Süs Havuzu veya Gölet Olmalıdır?

Niçin Bahçenizde Bir Süs Havuzu veya Gölet Olmalıdır?

Süs havuzları bahçelere kolay bir eklenen bahçe özellikleridir. Küçük bir süs havuzundan büyük bir gölete kadar türlü şekillerde bahçelere ilave edilebilirler. Bazı insanlar sadece havuzları yeterli bulmaz ve su akışından faydalanırlar. Arka bahçelerinde bu havuzlara şelaleler ve su akarken gevezelik eden dere taşları yerleştirirler.

Permakültür arazilerinde, genellikle süs havuzu ve göletlerin peyzajın yaklaşık yüzde 15'ini alması önerilir. Permakültür bahçeleri oluşturan takipçiler için suya o kadar çok manzara ayırmanın bir çok yararı vardır. Arka bahçenizde yetiştirilmesi zor bir bitki yığını olmasındansa sürdürülebilir bir bahçe çok daha doğal ve makbuldür. Süs havuzları ve göletler ise peyzajın bir parçası olmanın ötesinde alanın sürdürülebilir olmasını sağlarlar.

Süs Havuzları ve Göletler Yaban Hayatı Kendine Çeker

Yabani hayvanlar kendi su kaynaklarını bulmak zorundadır. Peyzajı havuzlarla doldurduğumuzda, diğer canlılarında dikkatini çekersiniz. Bazı hayvanlar kuşlar, arılar, yusufçuklar sadece bir şeyler içmek için gelirken, diğerleri bu yeni alanı kendilerine ev olarak seçerler.

Yaban hayatı, sadece görsel zenginlik sağlamaz. Aynı zamanda bahçenizde de büyük bir amaca hizmet eder. Arılar ve kelebekler gibi faydalı böcekler bahçedeki çiçeklerin açmasını sağlayacak tozlama görevini görürler. Siğer hayvanlar kuşlar, kara kurbağaları vs. haşere popülasyonlarının kontrolüne yardımcı olacaktır. Sonunda, bu tür biyolojik çeşitliliği bahçeye davet etmek, küçük ama çok yararlı bir ekosistem oluşturur.

Havuzlar Bitki Yetiştiriciliğini Destekler

Bahçeye bir su birikintisi koyma konusundaki en büyük yanılgılardan biri, değerli bir zirai alanın boşa kullanıldığı yanılgısıdır. Aksine, su kütleleri potansiyel olarak topraklardan çok daha verimli yerlerdir.

Yenilebilir ve sürdürülebilir bitkilerin birçoğu ıslak koşullarda gelişirler. Yabani pirinç, su teresi, taro, nilüfer ve kangkong (en hızlı büyüyen sebze) ıslak bir ortam seven bitkiler gibi. Ayrıca, taşma kenarlarının avantajlarından yararlanarak, havuz kenarlarında gelişen birçok susuz bitki de vardır. Havuzlarımızda ve çevresinde bol miktarda bitki yetiştirebiliriz.

Havuzlar Güneş Işığını Yansıtır

Bahçemizdeki suyun dışındaki potansiyel fonksiyonlara odaklanmadığımızda, suyun saf gücünü daha rahat anlıyoruz. Su yansıtıcıdır. Bu yüzden güneş ışığı aşağıya doğru parlarken, bir süs havuzu veya gölet o ışığı etrafa yayar. Bahçemizde güneş ışığı ile gelişen bitkiler için bu çok yararlı bir durumdur.

İster gölet yüzeyinin etrafındaki ışık dansını izliyor olun, ister ışıktan daha fazla yararlanmaya çalışın, güneş alan havuzlar arka bahçenize değer katar. Bitkilerin biraz fazladan fotosentezleme yapmasına yardımcı olur.

Havuzlar Sıcaklıkları Dengeler

Birçoğumuz dış mekanda bir suyu soğuk bir şey olarak düşünürüz. Aslında geniş bir alandaki su, sıcaklığı kontrol eder. Hava sıcaklıkları çok daha hızlı değişse dahi, su termal bir kütledir ve yavaşça sıcaklığı ayarlar. Bu nedenle dışarıda don olsa dahi havuz hala buzlanmamıştır.

Havuzun etrafındaki bitkiler, özellikle havuzların geceleri sıcaklık yayması gerçeğinden faydalanacaktır. Güneş gündüz onu ısıtır ve geceleri soğuması yavaştır. Bir sera içindeki gölet bu açıdan çok faydalı olabilir.

Havuz Bir Su Kaynağıdır

Permakültür uzmanları için su, yaptığımız herkes için çok önemli bir bileşendir. Her türlü yaşamın hayatta kalabilmesi için suya ihtiyacı vardır. Su kaynaklarımız gittikçe daha gelirken bir havuz, su depolamak içinde yararlı olacaktır. Bu su kullanımı içme suyu olarak olmayabilir. Ama bahçenizde bir havuz veya gölet varsa, bahçe sulaması için gerektiğinde elinizin altında bir deponuz var demektir.

Aslında bir bahçeye süs havuzu veya bir gölet ilave etmenin mantıksal nedenlerine de ihtiyaç yoktur. Bakmak, dinlenmek ve çevresindeki yetişen bitkiler ile temasta olmak insan ruhuna iyi gelir. Su huzur verir. Ruhunuzu zenginleştirir.

PAYLAŞ :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.